Vulturul

Vulturul este o constelaţie uimitoare pe care o putem vedea vara şi iarna în emisfera nordică. Este în acelaşi plan cu Calea Lactee. Steaua sa principală, Altair, este de 10 ori mai luminoasă decât Soarele, ceea ce o face să fie extrem de proeminentă pe cer.
 
Formă şi poziţie:Vulturul
Steaua principală a Vulturului, Altair (α Aquilae), este foare strălucitoare şi proeminentă. Formează o parte a triunghiului solar extins. În imediata vecinătate se află stelele stralucioare Tarazed (γ Aquilae) şi Alschain (β Aquilae). Acestea 3, împreună, formează capul vulturului. Restul de stele iau forma aripilor întinse.
 
Ascensia dreaptă: 18h 40m la 20h 35m
Declinaţia: -12 la 8 grade
 
Cea mai strălucitoare stea: Altair are o magnitudine aparentă de 0.8m. Împreună cu stelele Deneb (Alpha Cygni) din constelaţia Lebăda şi Vega (Alpha Lyrae) formează aşa numitul Triunghi de vară.
 
Mitologie:
Printre cele douăsprezece munci ale lui Hercule a fost şi procurarea merelor de aur ale lui Hesperides. De-a lungul drumului, eroul a descoperit pe nefericitul Prometeu, care era legat de o stâncă. Tatăl zeilor, Zeus, a impus pedeapsa pentru că, împotriva voinţei lui, Prometeu a ajutat omenirea, aducându-le foc şi iluminare. Vulturul venea în fiecare zi, scotea o bucată de ficat al lui Prometeu şi o mânca. Hercule a ucis vulturul cu o săgeata şi l-a eliberat pe Prometeu din agonia lui.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Vara
 
Constelaţii vecine: Vărsătorul, Delfinul, Săgeata, Hercule, Şarpele, Scutul, Săgetătorul, Capricornul