Boarul, o constelaţie de primăvară tipică, situată departe de Calea Lactee, este foarte memorabilă. Unii observatori o văd ca un dragon de hârtie, alţii văd constelaţia ca un con de îngheţată. Boötes în latină înseamnă mânuitor de bou. Cele şapte stele din Carul mare (direct în "dreapta sus" a Boarului) sunt luate în considerare în această abordare ca fiind un bou.
Formă şi poziţie:
Datorită poziţiei sale în apropiere de Ursa Mare, această constelaţie este foarte rapid şi uşor de găsit pe cer. Boarul este circumpolar şi, prin urmare, se poate vedea pe tot parcursul anului pe cerul de nord. Având în vedere că această constelaţie este foarte bogată în stele duble, ea poate fi văzută chiar şi cu un binoclu, într-o noapte bună. Cele mai apropiate constelaţii sunt Hercule şi Fecioara.
Ascensia dreaptă: 13h 35m la 15h 50m
Declinaţia: +7 la +55 grade
Cea mai strălucitoare stea: Arcturus (Alpha Böotis)
Mitologie:
Legenda spune că una dintre tinerele ce o urmau pe zeita Artemis a vanatoarii, Callisto, era însărcinată şi astfel a fost abandonată de către Artemis. Soţia lui Zeus, Hera, a transformat-o pe Callisto într-un urs şi fiul ei, Arcas, a devenit un vânător pasionat. Într-o zi, în timp ce vâna, s-a întâlnit cu ursul şi a vrut să-şi omoare mama pentru că, desigur, el nu a recunoscut-o. Din fericire, Zeus a intervenit şi a împiedicat un dezastru. Ambii au fost trimişi la cer, mama că Ursa Mare, şi fiul ca Boarul.
Cel mai bun anotimp pentru observat: Primăvara
Constelaţii vecine: Dragonul, Ursa mare, Cositele Berenicei, Fecioara, Balanţa, Şarpele, Hercule, Coroana boreală