Această constelaţie cunoscută sub numele latinesc de Corona Borealis, este situată la nord de ecuatorul ceresc. Cea mai strălucitoare stea care poate fi văzută în mod clar cu ochiul liber, este steaua Gemma. Numele acestei constelaţii a fost inventat de către grecii antici, care au recunoscut-o ca o coroană. Arabii, la rândul lor, au indicat constelaţia complet diferit şi au văzut în ea recipientul unui cerşetor.
Formă şi poziţie:
Aceasta este o constelaţie relativ mică situată între Hercule (stânga) şi Boarul (dreapta). Stelele Coroanei boreale sunt un fel de semi-cerc. Numai steaua principala este luminoasă, alte stele fiind numai clasa a patra ca strălucire. Este greu de văzut în totalitate, dar merită, pe un cer de noapte întunecat.
Ascensia dreaptă: 15h 15m la 16h 25m
Declinaţia: +26 la 40 grade
Cea mai luminoasă stea: Alpha Coronae Borealis (Gemma oder Alphekka)
Mitologie:
Legenda spune că Ariadna, fiica regelui Minos din Creta, l-a ajutat pe Theseus eroul cu un fir pentru a ieşi din labirint, după ce l-a învins pe Minotaur. Ei au fost îndrăgostiţi, dar dragostea nu a durat mult şi Thesseus a plecat la Naxos. Zeu Dionysos a avut milă de Ariadne şi s-a căsătorit cu ea. La nuntă i-a dat o diademă preţioasă, pe care, după moartea ei, a urcat-o la cer. Aici străluceşte şi astăzi sub numele de Coroana boreală.
Cel mai bun timp să fie observată: Primăvara
Constelaţii vecine: Hercule, Boarul, Şarpele