Delfinul

Definul este o constelaţie mică, cu o formă de diamant distinctă, vizibilă spre nord. Poate fi observată la est de proemintenta stea Altair, parte a constelaţiei Vulturul. Prietenosul Delfin sare peste Altair, spre rai.
 
Formă şi poziţie:Delfinul
Această constelaţie este localizată în Calea Lactee şi se recunoaşte mai ales datorită formei ei compacte. Un diamant de stele formează corpul delfinului şi o a cincea stea reprezintă coada sa. La fel ca Orion, Delfinul se află aproape de ecuatorul ceresc şi poate fi văzut de oriunde din lume, mai puţin Antactica.
 
Ascensia dreaptă: 20h 14m la 21h 08m
Declinaţia: +2 la 21 grade
 
Cea mai luminoasă stea: Beta Delphini (Rotanev)
 
Mitologie:
Mitologia Delfinului spune de Arion din Lesbos, un poet grec celebru şi muzician, care a adunat o colecţie masivă de comori. Pe timpul unei călătorii pe mare, echipajul său de marinari l-a trădat pentru averea sa, indeplinandu-i o ultima dorinţă: să îşi cânte un ultim cântec. În timp ce cânta frumos melodia, a fost aruncat în mare, dar a fost apoi salvat de un delfin care l-a dus în ceruri, purtându-l pe spate. Arion, lira sa şi delfinul au acum un loc permanent în cerul înstelat. O altă legendă menţionează pe zeului mării Poseidon şi proaspătă lui soţie Amphitrite, care a fugit în Munţii Atlas pentru a-şi proteja virginitatea. Poseidon a trimis un delfin, ca cercetaş, spre a o convinge pe Amphitrite să se întoarcă. Când a adus-o cu succes-o înapoi, zeul a acordat delfinul un loc în ceruri şi aşa s-a născut constelaţia.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Vara
 
Constelaţii vecine: Vulpea, Săgeata, Vuturul, Vărsătorul, Pegasus, Calul mic