Vulpea

Vulpea, sau "Fox Vulpecula", cum mai este numită, este o constelaţie foarte slabă din emisfera nordică. Este recunoscută după o linie deschisă ce reprezintă linia spatelui unei vulpi, de la nas la coadă.
 
Formă şi poziţie:Vulpea
Vulpea este situată între Lebăda (dreapta sus) şi Săgeata (stânga jos). Nici una dintre stelele nu este mai luminoasă decât clasa de mărime 4, dar se întinde peste Calea Lactee, ceea ce o face interesantă de observat. Vulpea conţine un număr de grupări deschise uşor de văzut. Speciale sunt "Planetary Nebula M 27" şi "Collinder 399". Cea mai strălucitoare stea din această constelaţie este un gigant roşu numit Anser.
 
Ascensia dreaptă: 18h 57m la 21h 30m
Declinaţia: +19 la +29 grade
 
Cea mai strălucitoare stea: Anser (Alpha Vulpeculae)
 
Mitologie:
Constelaţia Vulpea a fost clasificată pentru prima dată în 1690, astfel încât aceasta nu este parte a unui fond mitologic. În trecut a fost "Vulpea şi gâsca", dar gâsca nu mai este o constelaţie. Din păcate, nu există nici o indicaţie a unei conexiuni mitologice între aceste două animale. Cu toate acestea, ar putea fi în legătură cu Zeus, la fel ca alte animale, ca o consolare a sacrificării lor în luptă. Dacă vulpea şi gâsca sunt împreună într-o constelaţie este necunoscut pentru noi chiar şi acum, din păcate.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Vara
 
Constelaţii vecine: Lebăda, Lira, Hercule, Săgeata, Definul, Pegas