Săgetătorul

Săgetătorul este cea mai sudică dintre constelaţiile zodiacului, aşezată fiind în centrul galaxiei. Aflată între Scorpion şi Capricorn, Săgetătorul este foarte aproape de regiunile bogate în stele ale Căii Lactee. Ea poate fi dificil de văzut din ţările din emisfera nordică a lumii, din cauza locaţiei sale în sudul cerului. 22 dintre stele sale sunt cunoscute a avea planete, ceea ce înseamnă că are mai multe gazde planetare decât orice altă constelaţie cunoscută.
 
Formă şi poziţie:Săgetătorul
Deşi numele său înseamnă arcaş în latină, de multe ori căutătorii de stele contemporani cred că forma constelaţiei aminteşte de un ceainic şi formaţiunile ceţoase de stele ale Căii Lactee se aseamănă cu "aburul" de la gura de scurgere din potul ceai. Cea mai strălucitoare stea din Săgetător, Epsilon Sagittarii, este de 250 de ori mai luminoasă ca Soarele. Dacă vrei să găseşti Săgetătorul pe cer, constelaţiile Capricorn şi Scorpion pot folosi la orientare: Capricornul este la stânga sus, Scorpionul la dreapta jos.
 
Ascensia dreaptă: 17h 43m la 20h 28m
Declinaţia: -45 la -12°
 
Cea mai strălucitoare stea: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
 
Mitologie:
Constelaţia a fost identificată pentru prima dată de către babilonieni şi apoi de sumerieni, aceştia din urmă identificând-o cu zeul strămoş Pabilsag. Grecii au dat constelaţiei numele de Chiron, acelaşi personaj ca Săgetătorul, care a fost un centaur. Un centaur este o creatură care are trunchiul de un om şi corpul unui cal, cunoscut pentru abilităţile sale cu un arc şi săgeată. Chiron, un poet şi mentor înţelept el unor eroi mitologici, cum ar fi Hercule, Ahile şi Esculap, a fost nemuritor. Rănit în copite de o săgeata otrăvită, durerea l-a făcut să vrea să moară. Ca urmare, Zeus l-a pus în cer.
 
Semnificaţie astrologică: Săgetătorul este un semn al zodiacului, iar astrologii susţin că oamenii născuţi sub semnul său sunt iubitori de distracţie, deschişi la noi experienţe şi cu un simt al umorului deosebit. Idealism şi o dedicaţie de foc către justiţie îi pot caracteriza, de asemenea, pe oamenii născuţi sub acest semn. Elementul Săgetătorilor este focul.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Vara
 
Constelaţii vecine: Vulturul, Scorpionul, Coroana boreală, Telescopul, Microscopul, Capricornul