Leul

Leul este o constelaţie izbitor de distinctivă pe cerul de primăvară. Pe lângă grandoarea pe care o împrumută cerului, are şi o semnificaţie astrologică pentru că este aşezată pe linia ecliptică, fiind unul dintre cele 12 semne zodiacale.
 
Formă şi poziţie:Leul
Leul se distinge printr-o linie destul de curbată, care este, de asemenea, cunoscută sub numele de "secera". Această linie se spune că reprezintă coama leului. Astfel de stele strălucitoare ca Denebola, Regulus, Algieba (γ) şi δ Leonis formează corpului, în timp ce stelele μ ε şi ζ Leonis constituie capul. De asemenea, o pereche de stele binare notabile pot fi observate în constelaţia Leului.
 
Ascensia dreaptă: 12h 00m la 9h 15m
Declinaţia: +0 la +30°
 
Cea mai strălucitoare stea: Alpha Leonis (Regulus)
 
Mitologie:
În mitologia greacă această constelaţie a reprezentat "Leul din Nemea", care a devastat oraşe şi a locuit în imediata apropiere a oraşului Nemea. Mulţumită blănii lui extraordinare, leul a fost invulnerabil la orice atacuri - toate armele pur şi simplu au sărit înapoi odată ce au atins-o. Uciderea lui a fost una dintre muncile lui Heracle, cunoscut sub numele de "Hercule" - date de către Zeus, tatăl lui. După o încercare în care nu a reuşit să facă acest lucru cu o sabie, a strangulat leul cu mâinile goale. Mai târziu, Heracles a purtat blană şi a fost el însuşi invulnerabil. Zeus, cu toate acestea, a onorat Leul oferindu-i un loc pe cer.
 
Semnificaţie astrologică: Oamenii născuţi sub acest semn sunt consideraţi sociabili, cu încredere în sine şi binecuvântaţi cu succes. Generozitatea şi egoismul lor îi fac adesea lideri ideali. Dar sunt nu mai puţin buni la suflet, prin urmare au mulţi prieteni. Elementul lor este focul.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Toamna
 
Constelaţii vecine: Pegasus, Calul mic, Delfinul, Vulturul, Capricornul, Peştele de sud, Sculptorul, Balena, Peştii