Sfaturi pentru a-ti gasi steaua, cu sau fara ajutorul altor instrumente

Ai o stea de la noi si acum esti curios si vrei sa stii cum poti identifica steaua pe cerul noptii?

Pentru incepatori: folosind un planetarium online

Find a Star
Cea mai usoara optiune este un planetarium online, precum "Stelarrium", cu care, prin simpla introducere a numarul HIP (exemplu:"HIP 677"), obtii un grafic la zi cu informatii detaliate legate de locatia stelei tale.

In dreapta poti vedea o imagine-mostra din aplicatia Stellarium care arata ce poti vedea uitandu-te spre nord, de Sf. Valentin (14 februarie), la miezul noptii. Vei putea observa doua constelatii foarte interesante, frumoasa Lebada si poate cea mai frumoasa stea nordica, Vega, din constelatia Lira. Un planetarium online, ca Stellarium, iti permite sa iti cauti cu usurinta steaua si iti arata unde pe cer este steaua ta, in orice moment.

Pentru utilizatori avansati: totul la indemana, harta rotativa a stelelor

Rotating Star Map

Ti-ar placea sa ai mai multa flexibilitate si sa iti poti gasi steaua cand esti in salbaticie, spre exemplu in timpul unei excursii in natura?

In acest caz, cea mai buna solutie este o harta rotativa. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci data si ora cu ajutorul celor 2 roti si harta iti va spune in ce directie si la ce inaltime iti poti vedea steaua. Cu putina practica, procesul devine intuitiv. Instructiunile ce insotesc harta ta rotativa iti vor spune exact ce trebuie sa faci ca sa iti gasesti constelatia intr-o clipita.

In poza poti vedea cum arata o harta rotativa tipica. Apropo, fiecare harta rotativa este construita pentru a fi folosita intr-o anume regiune geografica. Dar, in Europa, nu ai motiv de ingrijorare. Diferentele intre cerul Londrei si al Romei noaptea sunt nesemnificative.

Pentru profesionisti: Orientare pe cerul noptii fara niciun instrument ajutator

Cea mai provocatoare, dar si cea mai flexibila optiune, este sa localizezi steaua fara niciun ajutor. Aceasta presupune ceva practica, dar iti permite sa devii familiar cu cerul la un nivel mult mai profund.

Find Polaris star

Primul pas este sa gasesti Steaua Nordului. Aceasta este una dintre cele mai luminoase stele din nord si este localizata exact spre nord, la o altitudine de aproximativ 50 de grade. Esti familiar cu Carul mare? Atunci poti sa te folosesti de el ca sa gasesti Steaua Nordului. Desenul din dreapta iti arata dupa ce trebuie sa te uiti.

Mai intai trebuie sa localizezi Carul mare. Priveste-l cu atentie: cele mai luminoase 7 stele ale sale variaza in luminozitate. Daca maresti axul din spate al vagonului de cinci ori, ajungi la putin mai fada Stea polara/a Nordului, care este parte din Carul mare. Aceasta reprezinta polul nord ceresc si, drept urmare, se afla mereu, si cu exactitate, inspre nord.

Apoi, priveste putin informatiile pe care ti le-am oferit, legate de constelatie. Este o constelatie de primavara, vara, toamna sau iarna? Sau ai adoptat o stea dintr-o asa numita constelatie circumpolara?

O constelatie de vara se defineste prin faptul ca poate fi vazuta cel mai bine, adica cel mai mult posibil, pe timpul verii. Asta inseamna ca poti vedea o constelatie de vara la est atunci cand se lasa noaptea. In timpul noptii, constelatia se muta catre sud si apoi catre vest, inainte sa apuna in zorii zilei. Acelasi lucru se aplica pentru constelatiile de primavara primavara, de toamna toamna si de iarna iarna.

De exemplu, sa gasesti o constelatie de toamna in timpul toamnei este relativ simplu. Seara constelatia poate fi vazuta la est, pe linia orizontului, in timp ce la miezul noptii este deasupra orizontului, in sus, ca mai apoi sa dispara spre vest.

Ce se poate spune despre a vedea o constelatie de toamna pe timpul iernii? Poate fi vazuta numai cateva ore. Daca este miezul noptii iarna, si daca in sud, sus, se observa constelatiile de iarna, atunci constelatiile de primavara abia incep sa se zareasca in est, in timp ce constelatiile de toamna apun la vest. Aceasta logica este adevarata pentru orice alt anotimp. Constelatiile anotimpului trecut pot fi vazute numai intre apus si miezul noptii, in timp ce constelatiile anotimpului viitor se vad intre miezul noptii si rasarit. Constelatiile verii nu pot fi vazute deloc in timpul iernii.

Prin urmare, daca stii anotimpul curent si in ce anotimp este steaua ta cel mai usor de observat, poti estima cand este cel mai bine si in ce directie trebuie sa privesti ca sa iti gasesti constelatia pe cer.

Ce se poate spune despre inaltimea constelatiei tale? Asa numita declinatie iti va spune aproximativ cat de sus (sau jos) sa te uiti. Poti gasi aceasta valoare in documentul cu informatii despre stea. Ca regula de baza, cu cat este mai mare declinatia cu atat trebuie sa privesti mai sus pe cer.
Inainte sa iti incepi cautarea, incearca sa iti amintesti conturul constelatiei tale si, de asemenea, constelatiile vecine. Ai uitat care e steaua adoptata de tine din constelatia respectiva? Nicio problema, harta noastra detaliata te va ajuta sa o gasesti.

Apropos, sa iti gasesti steaua intr-o constelatie circumpolara este usor. Poate fi vazuta tot anul si pe timpul intregii nopti si, precum Carul mare, este in vecinatatea Stelei Nordului.

Acum, un sfat general: ai rabdare!
Chiar si stelele foarte luminoase sunt dificil de gasit mai ales cand e innorat si cand exista multe lumini urbane. Permite-le ochilor sa se ajusteze la intuneric. Mai ales iarna, nu subestima frigul; asigura-te ca ai haine calduroase sau paturi si bauturi calde.