Cositele Berenicei

Cositele Berenicei este destul de puţin remarcabilă şi stă alături de Leul şi Boarul, constelaţiile vecine. Poţi vedea această constelaţie mai degrabă ca o colecţie de stele slabe, doar două dintre ele ajungând la clasa de mărime 4.
 
Formă şi poziţie:Cositele Berenicei
Constelaţia Cositele Berenicei se vede pe cerul de primăvară între Leu şi Boar. Multe dintre stelele de aici provin de la un grup deschis de stele de la 260 de ani lumină depărtare. În direcţia ei este aşa-numitul " Polul Nord galactic" al Căii Lactee.
 
Ascensia dreaptă: 11h 58m la 13h 36m
Declinaţia: +13 la +33 grade
 
Cea mai luminoasă stea: Beta Comae Berenices
 
Mitologie:
Cositele Berenicei nu este o constelaţie mitologică, pentru că doar târziu a fost desemnată ca o constelaţie separată. Berenice este reală, a trăit, şi nu este, prin urmare, o figură mitologică. Berenice a trebui să îşi taie părul lung, frumos, ca să plătească pentru îndeplinirea rugăciunii ei pentru întoarcerea în siguranţă a soţului de la război. În ziua următoare însă, părul său a dispărut din templul în care a fost păstrat. Zeii au fost atât de fericiţi cu aceste fire de par încât, ca o onoare, le-au plasat pe cer.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Primăvara
 
Constelaţii vecine: Leul, Boarul, Ursa Mare, Câinii de vânătoare, Fecioara