Cefeu

Constelaţia Cefeu este o constelaţie mai puţin bătătoare la ochi, de lângă Regina Etiopiei şi Dragonul. Face parte din colecţia lui Ptolemeu şi este una dintre cele mai vechi constelaţii. Deoarece poate fi observată pe tot parcursul anului, aceasta este unul dintre aşa-numitele "constelaţii circumpolare".

Formă şi poziţie:Regele Etiopiei
Regelei Etiopiei este situat în apropiere de polul nord ceresc şi nu are nicio stea care este mai luminoasă decât magnitudinea 2 - ceea ce o face să arate neimpresionanta faţă de vecinii săi (Regina Etiopiei şi Dragonul) care au stele mult mai luminoase. Partea de sud a acestei constelaţii este o ramură a Căii Lactee. Este foarte plăcută pentru vizionare prin numeroasele sale stele variabile şi stele duble, cum ar fi, celebra Delta Cephei.

Ascensia dreaptă: 20h 9h 1m la 3m
Declinaţia: 53 la 88 grade

Cea mai luminoasă stea: Alpha Cephei (Alderamin)

Mitologie:
În conformitate cu mitologia greacă, Cassiopeia, soţia regelui Cepheus, s-a crezut mai frumoasă ca fiicele zeului mării Nereus. Prin urmare, ele au cerut pedeapsă pentru Cassiopeia. Posseidon, un alt zeu al marii, a trimis un monstru de mare pentru a le răzbuna. Cassiopeia a fost însă salvată de Perseu, în cele din urmă, şi astăzi, ei au amândoi un loc în cer.

Cel mai bun anotimp pentru observare: Tot timpul anului

Constelaţii vecine: Lebăda, Şopârla, Regina Etiopiei, Girafa, Dragonul, Ursa mică