Câinele mic

Constelaţia Câinele mic este destul de discretă şi pentru a te ajută să o găseşti, uită-te după "steaua ei umăr", "Betelgeuse", din constelaţia Orion. Constelaţia este una din cele 48 pe care Ptolemeu le-a descris în astronomia greacă veche. În greaca veche, numele stelei principale "Procyon" înseamnă "înainte de câine". Această este o indicaţie că Procyon a numit-o "Steaua câine".
 
Formă şi poziţie:Câinele mic
Constelaţia Câinele mic este o constelaţie puţin deosebită şi mică. Observatorul o găseşte la sud de constelaţia Gemenii. În afară de partea interioară a Antarcticii, Câinele mic este vizibil pe tot parcursul anului din întreagă lume.
 
Ascensia dreaptă: 7h 8h 6m la 11m
Declinaţia: +0 ° la +13 °
 
Cea mai luminoasă stea: Prokyon (α Canis Minoris)
 
Mitologie:
În mitologia greacă, Dionysos este zeul intoxicatiei, şi l-a învăţat pe fermierul Icarius cum să stoarcă struguri. Icarius le-a oferit licoarea ciobanilor, care s-au bucurat din plin. În grabă lor, au crezut că Icarius i-a otrăvit şi au decis să-l omoare. Erigone, fiica lui Icarius, l-a căutat pe tatăl ei, cu micul ei câine. Păstorii au fost pedepsiţi, iar "Câinele mic" a luat cu mândrie loc pe cer. Într-o altă versiune a originii constelaţiei, Câinele mic este partenerul lui Orion vănătorul.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Iarna
 
Constelaţii vecine: Unicornul, Gemenii, Racul, Şarpele de apă